Allegro en Cloud : Ideale mix ook voor VZW’s

Ook kleine organisaties hebben baat bij cloud computing. De cloud biedt gebruikers met zeer diverse profielen een degelijke, betrouwbare interface op maat. Wij praatten met Christophe Linet, penningmeester van een vzw die de boekhouding van een sportfederatie met 15 clubs beheert.

Christophe, hoe hebt u de cloud in uw boekhoudpraktijk geïntegreerd?
“In juli van dit jaar werd er een nieuwe gevechtssportfederatie opgericht. Ik heb meer dan 20 jaar ervaring met boekhouden en dus is het logisch dat ik de vraag kreeg om penningmeester te worden. Ik kreeg al meteen een uitdaging van formaat op mijn bord: met welke software moesten wij de activiteiten beheren van 15 clubs die zich hebben gegroepeerd in een vzw met 250 leden? Wij zijn een kleine structuur en dus mocht het administratief beheer niet te zwaar zijn. Veel technische ondersteuning kunnen wij niet betalen. Maar wij willen wel efficiënt en vlot werken. Allegro in de cloud bleek de ideale oplossing.”

Hoe verloopt het beheer in de praktijk?
“Alle aangesloten clubs hebben hun eigen verleden, met sterk verschillende informaticaprofielen. Er zijn recente en oudere computers, Windows- en Mac-gebruikers. Toch stond het voor ons vast, dat iedereen dezelfde informatie veilig en harmonisch moest kunnen delen. Met de cloud is dat zonder meer mogelijk. Het leek ons veruit de beste oplossing.”

Jullie waren voordien niet zo vertrouwd met de cloud. Hoe is de overgang verlopen?
“Heel gemakkelijk en intuïtief. Tijdens de testfase waren veel zones beschikbaar of geactiveerd, onder andere voor de analytische boekhouding. Wij konden onze eigen parameters invoeren. Nadat wij de Allegro-gebruikslicentie hadden aangevraagd, stelden wij vast dat dossiers die wij al hadden aangemaakt, behouden bleven. De back-up is veilig en de gegevensinvoer geeft een sterk gevoel van zekerheid. Met de cloud beheren wij alles wat we nodig hebben op afstand. Dat moet ook wel in een federatie met honderden leden die soms ver van elkaar wonen. De menu’s zijn ook heel duidelijk. Er zijn waarschijnlijk andere oplossingen mogelijk, maar de cloud biedt in elk geval de beste kosten-voordelenverhouding!”asbl n1

Voor een succesvolle invoering van diensten en projecten waren veel bedrijven sterk afhankelijk van hun IT-directie geworden. De cloud herstelt het evenwicht …

De cloud biedt bedrijven de kans om bepaalde technische obstakels uit de weg te ruimen, waar vroeger alleen de IT-directies goed weg mee wisten. Dankzij SaaS – tools en software in de cloud waar je alleen een webbrowser voor nodig hebt – krijgen de businessdirecties opnieuw meer greep op de bedrijfsmechanismen. Het is immers de uitgever die voor de configuratie zorgt.

Maar welk lot is er dan weggelegd voor de informaticadepartementen? Nu bepaalde taken wegvallen (zoals software installeren, configureren en onderhouden), werken zij rechtstreeks samen met de uitgevers aan de implementatie van oplossingen op de servers. Zij blijven verantwoordelijk voor de systemen en netwerken, garanderen via controles en audits dat de gevoelige en vertrouwelijke gegevens van het bedrijf goed beveiligd zijn op de servers van derden en onderhandelen over de kosten.

Zo ontwikkelt zich een nieuw trio in de informatienetwerken van het bedrijf: IT, de cloudleverancier en … human resources, dat de banden met de businessdepartementen steeds nauwer aanhaalt.

asbl n2Complexe doelstellingen zijn soms gemakkelijker te bereiken als u ze niet rechtstreeks nastreeft. Dit principe heet “obliquity”.

Waarom zijn gelukkige mensen vaak niet degenen die tot elke prijs het geluk zoeken? Waarom streven de meest rendabele bedrijven niet in de eerste plaats naar rentabiliteit? Omdat ze hun doel niet rechtdoor, maar “zijdelings” proberen te bereiken!

Dit principe werd voor het eerst beschreven in het boek “Obliquity: Why Our Goals Are Best Achieved Indirectly”, dat in maart 2012 verscheen. Een van de bedrijven die dit principe perfect illustreren, is Boeing.

Toen Bill Allen de leiding had bij de constructeur, boekte het bedrijf aanzienlijke successen met de 737 (het bestverkochte vliegtuig uit de geschiedenis) en de 747 (een technologisch waagstuk). Boeing streefde er in die jaren naar om “te eten, te ademen en te slapen voor de luchtvaart”. Aan de financiële aspecten werd minder aandacht besteed. Maar onder de volgende CEO, Phil Condit, verdwenen de “technologische uitdagingen” naar de achtergrond. Kostenbeheersing en rentabiliteit werden de nieuwe prioriteiten. En wat bleek: Boeing leverde minder waarde op voor de aandeelhouder! Conclusie: de focus op innovatie bracht Boeing uiteindelijk meer op dan zuinigheid en budgetbewaking.

Maar overdrijven is natuurlijk nooit goed: als u een doel zijdelings nastreeft, mag u zich onderweg niet te veel laten afleiden.

 

 

Terug

Misschien bent u hierin ook geïnteresseerd?

 • Allegro neemt deel aan het congres FFF 2018

  Kom onze nieuwe versie ontdekken van nu        Bezoek ons op stand H 17 – Hal 11 Geïntegreerde dematerialisatie Virtuele mailbox (gratis) Banklink (CODA en SEPA) DV lonen (SODA) UBL en PEPPOL Link NBB (XBRL) BTW (XML) Nieuwe en snellere invoer  Nieuwe menus 30 jaar ontwikkeling Tienduizenden klanten Actuele performante tools (dezelfde tools […]

 • Allegro en PEPPOL

  Allegro is al verschillende jaren betrokken bij de ontwikkeling van digitale en geautomatiseerde oplossingen. De Belgische en Europese autoriteiten hebben beveiligde uitwisselingsplatforms voor de facturen ontwikkeld: PEPPOL (Pan-European Public Procurement Online). De elektronische facturatie in de vorm van e-FFF, UBL 2 of PEPPOL zijn beschikbaar en werkend voor het hele gamma van Allegro Software producten Voor: […]

 • POPSY en GDPR (AVG)

  GDPR is het acroniem van “General Data Protection Regulation” in het Engels. In het Nederlands wordt dit AVG of “Algemene Verordening Gegevensbescherming”. Wat Popsy betreft gaat het hoofdzakelijk om het anoniem (ontoegankelijk) maken van gegevens van klanten/leveranciers via toepassingen die deze bewerkingen controleren. Wat met de gedigitaliseerde documenten? Hoe conform zijn met de regelgeving? Alhoewel […]

 • PROMO BNB jaarrekening

  Promo -50% BNB jaarrekening Module BNB-jaarrekening Voorbereiding van de bestand (XBRL) om in te dienen in de balanscentrale. Module BNB-jaarrekening Voorafgaande controles en tests Herstelling van vorige data Volledige en verkorte jaarrekening Ondernemingen en VZW’s Geen vervelende invoer meer Meer details: https://www.nbb.be/nl/balanscentrale Voordelen Waardevolle tijd besparen Eenvoudig en efficiënt module geïntegreerd is in de boekhouding […]